vänsterkammarhypertrofi

Vänsterkammarhypertrofi är utvidgningen och förtjockning (hypertrofi) av väggarna i ditt hjärta huvudpumpkammare (vänster kammare).

Vänsterkammarhypertrofi kan utvecklas som svar på någon faktor – till exempel högt blodtryck eller hjärtproblem – som orsakar den vänstra ventrikeln för att arbeta hårdare. Som arbetsbelastningen ökar, muskelvävnaden i kammarväggen tjocknar, och ibland storleken på själva kammaren ökar också. Den förstorade hjärtmuskeln förlorar elasticitet och så småningom kan misslyckas med att pumpa med så mycket kraft som behövs.

Vänsterkammarhypertrofi är vanligare hos personer som har okontrollerat högt blodtryck. Men oavsett vad ditt blodtryck är, utveckla vänsterkammarhypertrofi sätter du löper högre risk för en hjärtattack och stroke.

Behandla högt blodtryck kan hjälpa till att lindra symtomen och kan vända vänsterkammarhypertrofi.

Vänsterkammarhypertrofi utvecklas vanligen gradvis. Du kan uppleva några tecken eller symptom, särskilt under de tidiga stadierna av sjukdomen.

När ska en läkare

Som vänsterkammarhypertrofi fortskrider, kan du uppleva

Vad kan du göra

Söka akut vård om

Om du upplever mild andnöd eller andra symptom, såsom hjärtklappning, kontakta din läkare.

Om du har högt blodtryck eller något annat villkor som ökar risken för vänsterkammarhypertrofi, kommer sannolikt att rekommendera regelbundna möten för att övervaka ditt hjärta din läkare. Även om du mår bra, måste du ha ditt blodtryck kontrolleras årligen, eller oftare om du

Vänsterkammarhypertrofi kan uppstå när någon faktor gör ditt hjärta arbeta hårdare än normalt att pumpa blod till kroppen.

Frågor att ställa din läkare

Faktorer som kan orsaka ditt hjärta att arbeta hårdare omfatta

Förutom högt blodtryck och aortaklaffen stenos, faktorer som ökar risken för vänsterkammarhypertrofi inkluderar

Vänsterkammarhypertrofi förändrar strukturen och bearbetning av hjärtat. Den förstorade vänster kammare kan

Som ett resultat av dessa förändringar, komplikationer av vänsterkammarhypertrofi inkluderar

Du kan remitteras till en läkare som är specialiserad på sjukdomar i hjärtat (hjärt).

Vad du kan förvänta från din läkare

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa andra frågor under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan lämna tid att gå över punkter du vill spendera mer tid på. Du kan bli ombedd

Läkaren kommer att börja med en sjukdomshistoria, familjehistoria och grundlig fysisk undersökning inklusive kontroll ditt blodtryck och hjärtfunktion.

Läkaren kan då rekommendera screeningtest

Behandling för vänsterkammarhypertrofi beror på den bakomliggande orsaken, och kan innefatta medicinering eller kirurgi.

Din läkare kommer sannolikt att rekommendera livsstilsförändringar, inklusive

Behandla högt blodtryck

Blodtrycksmedicin kan också bidra till att förhindra ytterligare utvidgning av den vänstra kammaren och även krympa dina hypertrofiska muskler. Din läkare kan rekommendera

Om du redan har fått diagnosen sömnapné, behandling av denna sömnstörning kan sänka blodtrycket och bidra till att vända vänsterkammarhypertrofi.

Behandling av sömnapné

Om du inte har fått diagnosen sömnapné, men din partner säger att du snarkar eller att du slutar andas tillfälligt medan du sover, prata med din läkare om att få testas för sömnapné.

Sömnapné behandling innebär att man använder en maskin som ger continuous positive airway pressure (CPAP) medan du sover. CPAP håller luftvägarna öppna, så att du kan få det syre du behöver för att hålla blodtrycket på en normal nivå.

Vänsterkammarhypertrofi som orsakas av aortaklaffen stenos kan kräva operation för att reparera den smala ventil eller att ersätta den med en konstgjord eller vävnadsventil.

Livsstilsförändringar kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra vänsterkammarhypertrofi tecken. Överväga

Det bästa sättet att förhindra vänster ventrikulär hypertrofi är att bevara friska blodtryck. För att bättre hantera ditt blodtryck

Aortaklaffen reparation eller utbyte

Besök din läkare