lever med anemi

Ofta kan du behandla och kontrollera anemi. Om du har tecken eller symptom på anemi, söka snabb diagnos och behandling. Behandlingen kan öka din energi och aktivitetsnivå, förbättra din livskvalitet, och hjälpa dig att leva längre.

Med rätt behandling, många typer av anemi är mild och kort sikt. Däremot kan anemi vara svår, långvarig, eller till och med livshotande när det orsakas av en ärftlig eller kronisk sjukdom eller trauma.

Spädbarn och småbarn har ett större behov av järn på grund av deras snabba tillväxt. Inte tillräckligt mycket järn kan leda till blodbrist. För tidigt födda och låg födelsevikt barn ofta bevakas noga för anemi.

Anemi och barn / tonåringar

Prata med ditt barns läkare om du ammar ditt barn bröst bara mjölk eller formel som inte är berikade med järn, särskilt efter det att barnet är 6 månader gammal. Ditt barns läkare kan rekommendera järntillskott.

Anemi och gravida / Postchildbirth Kvinnor

Barn som dricker mycket komjölk är också i riskzonen för anemi. Komjölk är låg i järn som behövs för tillväxt.

De flesta av järn ditt barn behöver kommer från mat. Prata med ditt barns läkare om en hälsosam kost och bra källor av järn, vitaminer B12 och C och folsyra (folat). Bara ge dina barn järntillskott om läkaren ordinerar dem. Du bör noga följa instruktioner om hur du ge ditt barn dessa tillägg.

Om ditt barn har anemi, kan hans eller hennes läkare be om barnet har utsatts för bly. Blyförgiftning hos barn har kopplats till järnbristanemi.

Tonåringar är också i riskzonen för anemi, särskilt järn-brist anemi, på grund av deras tillväxt sprutar. Rutin visningar för anemi ofta startas i tonåren.

Äldre barn och tonåringar som har vissa typer av svår anemi kan vara högre risk för skador eller infektioner. Prata med ditt barns läkare om ditt barn behöver för att undvika högriskaktiviteter, såsom kontaktsporter.

Flickor börjar menstruera och förlorar järn med varje månadsperiod. Vissa flickor och kvinnor löper större risk för anemi på grund av alltför blodförlust från menstruation eller andra orsaker, låg järnintag, eller en historia av anemi. Dessa flickor och kvinnor kan behöva regelbundna filmvisningar och uppföljning för anemi.

Anemi kan uppstå under graviditeten på grund av brist av järn och folsyra och förändringar i blodet. Under de första 6 månaderna av graviditeten, ökar vätskedelen av en kvinnas blod (plasma) snabbare än antalet röda blodkroppar. Detta späder blodet och kan leda till anemi.

Svår anemi ökar risken för att ha en för tidig eller låg födelsevikt vikt baby. Således bör gravida kvinnor screenas för anemi under de första prenatala besök. De behöver också rutin uppföljning som en del av mödravård.

Kvinnor ofta testas för anemi efter förlossningen (postpartum), särskilt om de hade

Kroniska sjukdomar, brist på järn, och / eller allmänt dålig kost orsakar ofta anemi hos äldre vuxna. Även hos äldre vuxna, förekommer anemi ofta med andra medicinska problem. Således kan de tecken och symtom på anemi inte vara så tydlig eller de kan förbises.

Kontakta din läkare om du har några tecken eller symtom på anemi. Om du diagnosen anemi, kan din läkare

Anemi och äldre vuxna