kleptomani

Kleptomani (klep-toe-MAJ-nee-uh) är den återkommande misslyckande att motstå uppmanas att stjäla saker som du vanligtvis egentligen inte behöver och som vanligtvis har litet värde. Kleptomani är en allvarlig psykisk hälsa sjukdom som kan orsaka mycket känslomässig smärta för dig och dina nära och kära om de inte behandlas.

Kleptomani är en typ av impulskontroll störning – en sjukdom som är kännetecknas av problem med känslomässiga eller beteende självkontroll. Om du har en störd impulskontroll, har du svårt att motstå frestelsen eller enheten att utföra en handling som är överdriven eller skadligt för dig eller någon annan.

Många människor med kleptomani leva livet för hemlig synd eftersom de är rädda för att söka psykiatrisk behandling. Även om det finns inget botemedel mot kleptomani, kan behandling med läkemedel eller psykoterapi kan hjälpa avsluta cykeln av tvångs stjäla.

Kleptomani symptom kan inkludera

Personer med kleptomani uppvisar typiskt dessa funktioner eller egenskaper

Funktioner

Om du inte kan sluta snatteri eller stöld, kontakta läkare. Många människor som kan ha kleptomani vill inte söka vård eftersom de är rädda för att de kommer att arresteras eller fängslas. Men en psykisk hälsa leverantör vanligtvis inte rapporterar dina stölder till myndigheter.

När ska en läkare

Vissa människor söker medicinsk hjälp eftersom de är rädda för att de ska fastna och få rättsliga följder. Eller de har redan gripits och de är juridiskt skyldiga att söka behandling.

Att få behandling kan hjälpa dig att få kontroll över din kleptomani.

Om du misstänker att en nära vän eller familjemedlem kan ha kleptomani, försiktigt upp saken med din älskade en. Tänk på att kleptomani är en psykiska hälsotillstånd, inte ett tecken fel, och närmar dig din älskade en utan skuld eller anklagelse.

Det kan vara bra att betona dessa punkter

Om en älskad har kleptomani

Om du behöver hjälp med att förbereda sig för detta samtal, prata med din läkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en psykisk hälsa leverantör som kan hjälpa dig att planera ett sätt att höja din oro utan att göra din älskades känna defensiv eller hotade.

Orsaken till kleptomani är inte känd. Flera teorier som tyder på att förändringar i hjärnan kan vara roten av kleptomani. Mer forskning behövs för att bättre förstå dessa möjliga orsaker, men kleptomani kan vara

Kleptomani anses ovanliga. Men eftersom många människor med kleptomani aldrig söka behandling, eller de är helt enkelt fängslades efter upprepade stölder, kan många fall av kleptomani aldrig diagnostiseras. Kleptomani börjar ofta under tonåren eller i ung vuxen ålder, men i sällsynta fall börjar senare i vuxen ålder.

Kleptomani riskfaktorer kan innefatta

Vänster obehandlade, kleptomani kan leda till svåra känslomässiga, familj, juridiska, arbete och ekonomiska problem. Till exempel, vet du stjäla är fel men du känner dig maktlös att motstå impulsen, så att du kan wracked av skuld, skam, självförakt och förnedring. Du kan annars leda en moralisk, upprättstående liv och bli förvirrad och upprörd av din tvångs stjäla.

Vad kan du göra

Exempel på komplikationer som kleptomani kan orsaka eller vara associerade med innefattar

Om du kämpar med en oemotståndlig lust att stjäla, kontakta din läkare. Att det samtalet kommer utan tvekan att vara skrämmande, men lita på att din läkare är intresserade av att ta hand om din hälsa, inte döma dig. Din läkare kan hänvisa dig till en psykisk hälsa leverantör, såsom en psykiater, med erfarenhet att diagnostisera och behandla kleptomani.

Här är lite information för att hjälpa dig redo och vet vad de ska förvänta sig av din läkare eller psykiska hälsa leverantör.

För att förbereda för mötet, gör en lista över

Ta en pålitlig familjemedlem eller vän med, om möjligt hjälpa ihåg detaljerna. Dessutom kan någon som har känt dig under en lång tid kunna ställa frågor eller dela information med psykisk hälsa leverantör som du inte kommer ihåg att ta upp.

För kleptomani, några frågor att ställa din mentala hälsa leverantör inkluderar

Vad som väntar från din mentala hälsa leverantör

För att bättre förstå dina symtom och hur de påverkar ditt liv, kan din mentala hälsa leverantör fråga

När du väljer att söka behandling för symtom på eventuell kleptomani, kan du ha både en fysisk och psykologisk utvärdering. Den fysiska testet kan avgöra om det kan finnas några medicinska orsaker som utlöser dina symptom.

mediciner

Kleptomani diagnostiseras baserat på dina symtom och tecken. Eftersom det är en typ av impulskontroll störning, för att lokalisera en diagnos, kan din läkare

Många experter använder kriterierna i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5, publicerad av American Psychiatric Association, för att diagnostisera psykiska tillstånd. Denna handbok används också av försäkringsbolagen att betala för behandling.

DSM-5 kriterier för kleptomani inkludera dessa funktioner

Även rädsla, förnedring eller förlägenhet kan göra det svårt för dig att söka behandling för kleptomani, är det viktigt att få hjälp. Kleptomani är svårt att övervinna på egen hand. Utan behandling kan kleptomani vara en pågående, långvarigt tillstånd.

Behandling av kleptomani innebär normalt mediciner och psykoterapi, ibland tillsammans med självhjälpsgrupper. Men det finns ingen standard kleptomani behandling och forskare försöker fortfarande förstå vad som kan fungera bäst. Du kan behöva prova flera olika typer av behandling för att hitta något som fungerar bra för dig.

Det finns lite forskning om att använda psykiatriska läkemedel för att behandla kleptomani. Och det finns ingen FDA-godkända läkemedel för kleptomani. Dock kan vissa mediciner hjälper, beroende på din situation och om du har andra psykiska störningar, såsom depression eller tvångssyndrom.

Psykoterapi

Din läkare kan överväga att skriva ett antidepressivt medel, särskilt en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Ett beroende medicin som heter en opioidantagonist kan minska drifter och nöje i samband med att stjäla. Andra läkemedel kan också övervägas.

Om medicinering ordineras, kontakta läkare, psykisk hälsa eller apotekspersonal om eventuella biverkningar eller möjliga interaktioner med andra läkemedel.

En form av psykoterapi som kallas kognitiv beteendeterapi hjälper dig att identifiera ohälsosamma, negativa föreställningar och beteenden och ersätta dem med friska, positiva. Kognitiv beteendeterapi kan inkludera dessa tekniker för att hjälpa dig att övervinna kleptomani drifter

Det är inte ovanligt att ha skov av kleptomani. För att undvika återfall, vara noga med att hålla fast vid din behandlingsplan. Om du känner uppmanar att stjäla, kontakta din mentala hälsa leverantör eller nå ut till en betrodd person eller stödgrupp.

undvika återfall

Stöd för nära och kära

Du kan vidta åtgärder för att ta hand om dig själv med hälsosamma coping kompetens samtidigt som de får professionell behandling

Självhjälpsgrupper

Om din älskade behandlas för kleptomani, se till att du förstår detaljerna i hans eller hennes behandlingsplan och aktivt stödja dess framgång. Det kan vara bra att delta i en eller flera terapisessioner med din älskade så att du är bekant med de faktorer som verkar för att utlösa lusten att stjäla och de mest effektiva sätten att hantera.

Du kan också dra nytta av att prata med en terapeut själv. Återhämta sig från en störd impulskontroll är en utmanande, långsiktigt åtagande – både för den drabbade personen och de som ligger närmast honom eller henne. Se till att du tar hand om dina egna behov med utloppen spänningsminskande som fungerar bäst för dig, såsom motion, meditation eller tid med vänner.

Personer med kleptomani kan ha nytta av att delta i självhjälpsgrupper baserat på 12-stegsprogram. Även om du inte kan hitta en grupp speciellt för kleptomani, kan du dra nytta av att delta i Anonyma Alkoholister eller andra missbruks möten. Sådana grupper inte passar alla smaker, så be din mentala hälsa leverantör om alternativ.

Eftersom orsaken till kleptomani är inte klart, är det ännu inte känt hur man kan förhindra det med säkerhet. Att få behandling så snart som tvångsmässigt stjäla börjar kan bidra till att förhindra kleptomani blir värre och förhindra att vissa av de negativa konsekvenserna.

Besök din läkare