Känn din prostata

Varje människa har en, det är viktigt för deras sexliv, men få män vet något om deras prostata eller vad som kan gå fel med det.

Enligt en undersökning av män i åldern 45 år och uppåt av prostatacancer Storbritannien, kände 70% av dem ingenting om deras prostata eller symtom på prostatacancer.

John Neate av prostatacancer Storbritannien, säger att bättre kunskap om denna valnötsstora körtel hjälper män att göra bättre val om testning och behandling.

Vi vill verkligen inte män till panik om att få prostatacancer, men vi vill mycket mer att vara medveten om risken för denna sjukdom och deras hälsa i allmänhet.

“Riskgrupper”

Prostatan är belägen under urinblåsan. Den producerar en del av vätskan i sädesvätska och är avgörande för en människas sexliv. Prostata vätska ger näring och skyddar spermier under samlag och utgör huvuddelen av ejakulationsvolym.

Prostatan förstorar ofta som män blir äldre, men för två tredjedelar av män i åldern 50 eller över detta inte medför några problem.

I vissa fall kan en förstorad prostata tryck på röret som bär urin från blåsan och orsaka urinvägsproblem. Detta kallas godartad prostataförstoring (BPH).

Andra prostatabesvär inkluderar inflammation i körteln, även känd som prostatit, som ibland orsakas av en infektion. Detta kan göra urinera smärtsam. Ibland kan en enda cell i prostatan börjar att multiplicera utom kontroll och cancer kan utvecklas.

Vanligaste cancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Storbritannien, med mer än 30.000 män årligen diagnostiseras.

Omkring 10.000 män dör av det varje år, vilket gör den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer bland män efter lungcancer.

De flesta män med tidig prostatacancer har inga symptom alls. Några av symptomen på prostatacancer nedan kan också orsakas av andra prostatabesvär.

Symtom på alla prostatabesvär inkluderar

Andra mindre vanliga symtom

behöva urinera ofta, särskilt nattetid, svårigheter att komma igång att urinera, ansträngning att urinera eller tar lång tid att avsluta, smärta vid urinering eller under sex

Svarta män är tre gånger större risk att utveckla prostatacancer än vita män. Forskare tittar på vad som kan vara orsaken till denna ökade risk, men generna spelar troligen en viktig roll.

prostatabesvär

Många män över 70 har prostatacancer, även om de flesta av dem aldrig kommer att få det diagnostiseras eller har några symptom.

I majoriteten (80%) av fallen, är detta en långsamt växande cancer och den kan stanna odiagnostiserade eftersom det orsakar aldrig några symtom eller problem.

I den andra 20% av fallen, kan de prostatacancerceller växa snabbt och röra sig utanför prostatan, sprider cancern till andra delar av kroppen, såsom ben.

Risken att få prostatacancer blir högre när du blir äldre. De flesta män som diagnostiserats med sjukdomen är över 50.

Emellertid har överlevnaden av nydiagnostiserade patienter med prostatacancer förbättras från 30% under 1970-talet till 80% idag.

Om du har en far eller bror diagnostiserats med prostatacancer, är risken att få sjukdomen två och en halv gånger högre jämfört med den genomsnittlige mannen. Risken ökar till 4,3 om den relativa fick diagnosen före 60 års ålder.

“En man är tre gånger större risk att få diagnosen prostatacancer om han kommer från en afrikansk eller afro Caribbean bakgrund”, säger John Neate.

prostatehälsa

Svarta män är tre gånger större risk att utveckla prostatacancer än vita män. Forskare tittar på vad som kan vara orsaken till denna ökade risk, men generna spelar troligen en viktig roll.

Forskare tror att en kost rik på mättade animaliska fetter och rött kött kan vara ansvarig för den höga förekomsten av prostatacancer i västvärlden. Det är tänkt att minska ditt intag av animaliskt fett och äta mer frukt och grönsaker kan minska risken för prostatacancer utvecklas eller sprids.

Det finns för närvarande ingen prostatecancerrastrering program på detta forum. Emellertid är regeringen förbundit sig att införa en om och när en korrekt diagnos testet blir tillgänglig och det finns en tydlig behandlingsprocessen.

Det är upp till den enskilde om de vill får testat. Men Neate säger alltför många män skjuta upp kommer till sin läkare om de utvecklar symtom, eftersom de är rädda för en diagnos av prostatacancer.

Han säger: “Det är fantastiskt att så många män har så låga förväntningar på deras livskvalitet när de blir äldre de är beredda att acceptera obehagliga symptom som vanligt och helt enkelt inte besöka sin läkare..”

20/07 /

20/07 /

smärta i nedre delen av ryggen, blod i urinen

Läs om de vanligaste prostatabesvär upplevs av män under sin livstid

Varje människa har en, är det viktigt att deras sexliv, men få män vet något om deras prostata eller vad som kan gå fel med det