Jetlag sjukdom livsstil och huskurer

Använd solljus för att återställa interna klocka. Det är den mest kraftfulla naturligt verktyg för reglering av sömn-vakna cykel.

Planera för att bestämma den bästa tiden för ljusexponering baserad på avrese- och målpunkter och övergripande sömnvanor. Morgon ljusexponering kan oftast hjälpa dig att anpassa sig till en tidigare tidszon (reser österut), medan kvällsljus hjälper dig att anpassa sig till en senare tidszon (reser västerut). Kombinera ljusexponering med motion såsom promenader eller jogging kan hjälpa dig att anpassa sig till den nya tiden ännu snabbare.

Solljus

Undvika ljus vid vissa tider är också viktigt. Till exempel bör någon reser västerut undvika ljus på morgonen på de första dagarna. Under dagen kan mörka glasögon hjälpa till att blockera ut ljus. På natten, dra persienner eller draperier på hotellrummet eller använda en sovmask.

Koffein

Drycker med koffein såsom kaffe, espresso och läskedrycker kan bidra till att kompensera sömnighet under dagen. Dricka koffeinhaltiga drycker klokt. Undvik koffeinhaltiga drycker efter middagstid eftersom koffein konsumeras efter den tiden kan göra det ännu svårare att somna eller sova bra.