jetlag sjukdom behandlingar och läkemedel

Jetlag är i allmänhet tillfälliga och vanligtvis inte behöver behandling. Symptom ofta förbättras inom några dagar, även om de ibland längre.

Men om du är en frekvent resenär ständigt besväras av jetlag, kan din läkare förskriva läkemedel eller ljusterapi.

mediciner

Dessa mediciner – som ibland kallas sömntabletter – kan hjälpa dig att sova under flygningen och flera nätter efteråt. Biverkningar är ovanliga, men kan vara illamående, kräkningar, amnesi, sömngång, förvirring och morgonen sömnighet.

ljusterapi

Även om dessa mediciner verkar hjälpa sömntid och kvalitet, kan de inte minska dagtid symptom på jetlag. Dessa mediciner brukar rekommenderas endast för personer som inte har hjälpt av andra behandlingar.

Din kroppens inre klocka eller dygnsrytm påverkas av exponering för solljus, bland andra faktorer. När du färdas över flera tidszoner, måste kroppen anpassa sig till en ny dagsljus schema och återställning, så att du kan somna och vara vaken vid lämpliga tidpunkter.

Ljusterapi kan hjälpa till att lindra den övergången. Det handlar om att utsätta dina ögon för en artificiellt ljus eller lampa som simulerar solljus under en specifik och regelbunden tid under den tid då du är tänkt att vara vaken.

Detta kan vara användbart, till exempel om du är en affärsresenär och är ofta borta från naturligt solljus under dagen i en ny tidszon. Ljusterapi kommer i en mängd olika former innefattande en ljuslåda som sitter på ett bord, en skrivbordslampa som kan smälta in bättre i ett kontor inställning eller en ljus visir att du bär på huvudet.