Jag fick diagnosen Aspergers vid 45 ‘

Hur har en autism i vuxen ålder påverkade Aly, som beskriver effekterna av en Aspergers diagnos i medelåldern.

“Mitt namn är Aly Gynn. Jag är 46 år gammal och var formellt diagnosen Aspergers syndrom förra året.”

leva med Aspergers syndrom.

Jag hade diagnosen själv tre år tidigare. Jag undervisade vuxna med autism och hade en plötslig insikt. Under hela min lärarkarriär jag haft perioder av depression. Jag tryckte mig för hårt och orolig intensivt om mina elever, ibland till den grad av nedbrytning. Jag tillskriver nu detta till Aspergers syndrom.

Som jag ser det: autism fotoutställning

Trots att de har stöd av min homeopat, vänner och familj, och en bra läkare, få en diagnos var ansträngande. Jag kämpade för att övertyga dem om att jag hade autism eftersom jag inte matchar deras förutfattade meningar av funktionshinder. Jag tror att de kände att jag hade lyckats i livet hittills, men jag behövde veta hur man ska klara.

Ta emot diagnosen kändes som den sista pusselbiten. Men jag var rädd för saker blir konkret, att ta reda på hur jag var annorlunda än andra och förverkliga mina problemområden. Jag var verkligen chockad över att upptäcka att folk inte tycker som jag, inte är upptagna av samma saker och upplever inte samma sensoriska problem. Till exempel, jag tycker att ljudet av kokkärl näven tillsammans smärtsam.

Ta emot diagnosen kändes som den sista pusselbiten. Men jag var rädd för saker blir konkret, att ta reda på hur jag var annorlunda än andra och förverkliga mina problemområden

Jag har nu lärt sig vad som är bra för min hälsa och att koncentrera sig på mitt skapande. Mitt arbete är mig. Det är en tröst att ha det omkring mig i min lägenhet.

Böcker i min poesi och en “rinnande kran av orden” även omge mig. Ibland ord kommer alltför snabbt och jag måste skriva ner saker på ett stycke papper till hands. Jag har gjort en del prestanda arbete, men min skriftliga arbetet känns säkrare. Jag kan inte spela spel eller låtsas inte vara mig.

Aly deltog i “som jag ser det”, en utställning undersöka hur människor med autism se världen. Deras porträtt, tagna av fotografen Robin Hammond, visas hela funktioner på autism.

Jag har en enorm respekt för kraften i fotografi, men jag visste att jag skulle hitta upplevelsen svår. Det vore verkligen viktigt för mig att ha fullständig tillit till fotografen att fånga mig och en del av min historia.

Robin och jag chattade intensivt. Det var en otrolig dag, men jag kunde inte prata med någon mycket för en vecka eller två efteråt. Det är underbart att träffa medkännande, varma och exceptionellt vackra människor, men det kan vara tröttsamt. Jag behöver ord, inte som terapi utan att hjälpa mig förklara min abstrakt värld.

Jag absorbera allt som en svamp i fem eller sex olika dimensioner, så när jag har haft en stor dag, jag måste gå tillbaka till en rutin för att bosätta sig själv, eftersom jag inte släppa saker som andra människor gör.

Aly Gynn, Bury St Edmunds

Läs mer om som jag ser det utställning.

Autism: vuxen diagnos

05/07 /

05/07 /

Varför du kanske vill ha en formell diagnos av autism, hur man skall närma din läkare och fördelarna med diagnosen

Ta reda på hur man får en autismdiagnos, plus mer om den hjälp som finns och människors upplevelser av att leva med sjukdomen

Ta reda på vad som hände när Lucy, som har autism, missförstått vad hennes sköterska berättade för henne

Att leva med autism

Daniel och hans familj talar om hur hans autism har hjälpt av cykling.

Att förstå Autism: Lucy berättelse

Autism Daniels berättelse

Aspergers syndrom: Robyn berättelse