inkompetent livmoderhalsen

En inkompetent livmoderhalsen, även kallad en cervikal insufficiens, är ett tillstånd som uppstår när svaga cervikal vävnad orsakar eller bidrar till tidig födsel eller förlusten av en annars frisk graviditet.

Före graviditeten, livmoderhalsen – den nedre delen av livmodern som ansluter till slidan – är normalt stängd och stel. Eftersom graviditeten fortskrider och du förbereda sig för att föda, livmoderhalsen gradvis mjuknar minskar i längd (utplånar) och öppnar (vidgar). Om du har en inkompetent livmoderhalsen, kan livmoderhalsen börjar öppna för tidigt – vilket gör att du föda för tidigt.

En inkompetent livmoderhalsen kan vara svårt att diagnostisera och, som ett resultat, behandla. Om livmoderhalsen börjar öppna tidigt, kan din vårdgivare rekommenderar förebyggande medicinering under graviditeten, ofta ultraljud eller ett förfarande som stänger cervix med starka suturer (cervikal cerclage).

Om du har en inkompetent livmoderhalsen, kanske du inte upplever några tecken eller symptom som livmoderhalsen börjar öppna under tidig graviditet. Lindriga besvär eller spotting under loppet av flera dagar eller veckor är dock möjligt, med början mellan 14 och 20 veckors graviditet. Var på jakt efter

Olika faktorer kan öka risken för en inkompetent livmoderhalsen. Till exempel

Vad kan du göra

En inkompetent livmoderhalsen utgör en risk för graviditet – särskilt under andra trimestern – inklusive

Vad som väntar från din vårdgivare

Om du är gravid och har någon riskfaktor för en inkompetent livmoderhalsen eller om du upplever några symptom under din andra trimestern som anger du kan ha en inkompetent livmoderhalsen, konsultera din vårdgivare direkt. Beroende på omständigheterna, kan du behöva omedelbar medicinsk vård.

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet, liksom vad som väntar från din vårdgivare.

Innan din tid, kanske du vill

Nedan finns några grundläggande frågor att ställa din vårdgivare om en inkompetent livmoderhalsen. Om ytterligare frågor uppstår till dig under ditt besök, tveka inte att fråga.

Din vårdgivare är sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat

En inkompetent livmoderhalsen kan upptäckas endast under graviditeten, och även då diagnos kan vara svårt – särskilt under en första graviditet. Att hjälpa till att diagnostisera en inkompetent livmoderhalsen, kommer din vårdgivare dokumentera eventuella symtom du upplever.

Dessutom kommer din vårdgivare frågar om din sjukdomshistoria. Var noga med att tala om för din läkare om du har upplevt andra trimestern missfall eller du hade en hals tår under en tidigare förlossning.

Din vårdgivare kan avgöra du har en inkompetent livmoderhalsen om du har

Tester och förfaranden för att hjälpa till att diagnostisera en inkompetent livmoderhalsen under andra trimestern inkluderar

Gynekologisk undersökning. Din vårdgivare kommer att undersöka livmoderhalsen för att se om fostersäcken har börjat sticka ut genom öppningen (framfall fosterhinnorna). Om fosterhinnorna är i cervikalkanalen eller vagina, har du en inkompetent livmoderhalsen.

Din vårdgivare kommer att kontrollera om tecken på eventuella medfödda tillstånd eller livmoderhalscancer tårar som kan orsaka en inkompetent livmoderhalsen. Din vårdgivare kommer också att kontrollera för sammandragningar och vid behov övervaka dem.

Det finns inga tester som kan göras före graviditeten för att på ett tillförlitligt sätt förutsäga en inkompetent livmoderhalsen. Dock kan vissa tester göras före graviditeten att upptäcka livmodern avvikelser som kan orsaka en inkompetent livmoderhalsen.

Till exempel kan din vårdgivare föreslå ett ultraljud eller magnetisk resonanstomografi (MRT) – ett förfarande som använder ett magnetfält och radiovågor för att skapa detaljerade bilder av organ och vävnader i kroppen. I vissa fall, hysterosalpingografi – en procedur som använder röntgenstrålar för att undersöka insidan av livmodern, äggledarna och omgivningen – rekommenderas.

Behandlingar för eller metoder för att hantera en inkompetent livmoderhalsen kan omfatta

Cervical cerclage. Om du är mindre än 24 veckor gravid eller har en historia av tidig tidig födsel och en ultraljud visar att livmoderhalsen öppnar, kan ett kirurgiskt ingrepp som kallas livmoderhalscancer cerclage bidra till att förhindra för tidig födsel. Under denna procedur, livmoderhalsen är sydd stängd med starka suturer. Stygnen kommer att tas bort under den sista månaden av graviditeten eller under förlossningen.

Om du har en historia av för tidigt födda barn som är sannolikt på grund av livmoderhalscancer insufficiens, kan din vårdgivare också rekommendera livmoderhalscancer cerclage innan livmoderhalsen börjar öppna (profylaktisk cerclage). Detta förfarande görs vanligtvis före vecka 14 av graviditeten.

Cervical cerclage är inte lämpligt för alla i riskzonen för tidig födsel, dock. Till exempel är det förfarande som rekommenderas inte för kvinnor som bär tvillingar eller fler. Var noga med att tala med din vårdgivare om riskerna och fördelarna med livmoderhalscancer cerclage.

Din vårdgivare kan också rekommendera användning av en anordning som passar inne i slidan och är utformad för att hålla livmodern på plats (pessar). Ett pessar kan användas för att bidra till att minska trycket på livmoderhalsen. Det behövs dock ytterligare forskning för att avgöra om ett pessar är en effektiv behandling för livmoderhalscancer insufficiens.

Om du har en inkompetent livmoderhalsen, kan din vårdgivare rekommenderar att begränsa sexuell aktivitet eller begränsa vissa fysiska aktiviteter. Sängläge kan föreskrivas i vissa fall, även om det inte är en beprövad åtgärd för att förhindra för tidig födsel.

Det kan vara svårt att lära sig att du har en inkompetent livmoderhalsen. Det kan få dig att känna orolig graviditeten och rädd för att tänka på framtiden. Fråga din läkare om förslag på säkra sätt att koppla av.

Om du föder för tidigt, kanske du också känner att du gjorde något för att orsaka för tidig födsel eller att du kunde ha gjort mer för att förhindra det. Om du upplever skuldkänslor, prata med din partner och kära, liksom din vårdgivare. Försök att fokusera din energi på att ta hand om och att lära känna ditt barn.

Du kan inte hindra en inkompetent livmoderhalsen – men det finns mycket du kan göra för att främja en sund, fullgången graviditet. Till exempel

Om du har en inkompetent livmoderhalsen under en pregnacy, är du i riskzonen för tidig födsel eller missfall i senare graviditeter. Om du funderar på att bli gravid igen, prata med din vårdgivare att förstå riskerna och vad du kan göra för att främja en hälsosam graviditet.

Besök din läkare