hypertyreos tester och diagnos

Hyperthyroidism diagnostiseras med användning av

Om blodprover indikerar hypertyreos, kan din läkare rekommendera en av följande tester för att avgöra varför din sköldkörtel är överaktiv

Radio jod upptagningstest. För detta test, ta dig en liten, oral dos av radioaktivt jod (radiojod). Med tiden samlar jod i sköldkörteln eftersom din sköldkörtel använder jod för att tillverka hormoner. Du kommer att kontrolleras efter två, sex eller 24 timmar – och ibland efter alla tre tidsperioder – för att avgöra hur mycket jod sköldkörteln har absorberat.

En högt upptag av radioaktiv jod visar sköldkörteln producerar för mycket tyroxin. Den mest sannolika orsaken är antingen Graves sjukdom eller hyper knölar. Om du har hypertyreos och din radiojodupptaget är låg, indikerar detta att tyroxin lagras i körteln läcker in i blodomloppet och visar att du kan ha tyreoidit.

Att veta vad som orsakar din hypertyreos kan hjälpa din läkare planera lämplig behandling. En radioaktiv jod upptagningstest är inte obehagligt, men det gör utsätta dig för en liten mängd strålning.

Sköldkörtel scan. Under detta test, har du en radioaktiv isotop injiceras i venen på insidan av armbågen eller ibland i en ven i handen. Du ligger sedan på ett bord med huvudet sträckt bakåt medan en speciell kamera ger en bild av sköldkörteln på en datorskärm.

Den tid som behövs för förfarandet kan variera, beroende på hur lång tid det tar isotopen för att nå din sköldkörteln. Du kan ha en viss hals obehag med detta test, och du kommer att utsättas för en liten mängd strålning.

Ibland kan du ha en sköldkörtel scan som en del av en radioaktiv jod upptagningstest. I detta fall är den oralt administrerade radioaktivt jod som används för att bilden sköldkörteln.