hypertyreoidism orsaker

Ett antal villkor, inklusive Graves sjukdom, toxisk adenom, Plummer sjukdom (toxisk multinodulär struma) och tyreoidit, kan orsaka hypertyreos.

Din sköldkörtel är en butterfly-formade körtel vid basen av halsen, strax nedanför struphuvudet. Även om det väger mindre än ett uns, har sköldkörteln en enorm inverkan på din hälsa. Varje aspekt av din ämnesomsättning regleras av sköldkörtelhormoner.

Sköldkörteln producerar två huvudsakliga hormoner, tyroxin (T-4) och trijodtyronin (T-3), som påverkar varje cell i kroppen. De hävdar den hastighet med vilken kroppen använder fett och kolhydrater, hjälpa till att kontrollera din kroppstemperatur, påverka din puls, och hjälper till att reglera produktionen av proteinet. Din sköldkörtel producerar också kalcitonin, ett hormon som hjälper till att reglera mängden kalcium i blodet.

Hur det hela fungerar

Den hastighet med vilken T-4 och T-3 frigörs kontrolleras av hypofysen och din hypothalamus – ett område vid basen av hjärnan som fungerar som en termostat för hela systemet. Här är hur processen fungerar

Hypotalamus signalerar din hypofysen att göra ett hormon som kallas tyreoideastimulerande hormon (TSH). Hypofysen släpper sedan TSH – beloppet beror på hur mycket T-4 och T-3 är i blodet. Om du inte har tillräckligt med T-4 och T-3 i blodet, kommer din TSH stiga, om du har för mycket, kommer din TSH nivå falla. Slutligen reglerar sköldkörteln sin produktion av hormoner baserat på mängden av TSH den tar emot. Om sköldkörteln är sjuk och släpper för mycket sköldkörtelhormon på egen hand, kommer blodnivån TSH förbli lägre än normalt, om det sjuka sköldkörteln inte kan göra tillräckligt med sköldkörtelhormon, kommer blodnivån TSH fortsatt hög.

Normalt släpper din sköldkörtel rätt mängd hormoner, men ibland ger alltför mycket T-4. Detta kan bero på flera orsaker, bland annat

Orsaker till för mycket tyroxin (T-4)