hyperparatyreoidism orsaker

Hyperparatyroidism orsakas av faktorer som ökar produktionen av parathormon.

Bisköldkörtlarna upprätthålla lämpliga nivåer av både kalcium och fosfor i kroppen genom att vrida på utsöndring av parathormon (PTH) eller inaktivera den, ungefär som en termostat styr ett uppvärmningssystem för att upprätthålla en konstant lufttemperatur. Vitamin D är också involverad i reglering av mängden kalcium i blodet.

Normalt fungerar denna balansgång väl. När kalciumnivåer i blodet sjunka för lågt, dina bisköldkörtlar utsöndrar tillräckligt PTH för att återställa balansen. PTH ökar kalciumnivåer genom att frigöra kalcium från dina ben och öka mängden kalcium absorberas från tunntarmen.

primär hyperparatyroidism

När blod-kalciumnivåer är för höga, bisköldkörtlarna producerar mindre PTH. Men ibland en eller flera av dessa körtlar producerar för mycket hormon, vilket leder till onormalt höga nivåer av kalcium (hyperkalcemi) och låga halter av fosfor i blodet.

Mineral kalcium är mest känd för sin roll i att hålla dina tänder och ben friska. Men kalcium har andra funktioner. Det underlättar överföring av signaler i nervcellerna, och det är inblandade i muskelsammandragning. Fosfor, en annan mineral, fungerar tillsammans med kalcium i dessa områden.

Sjukdomen kan generellt delas in i två typer baserade på orsaken. Hyperparathyroidism kan uppstå på grund av ett problem med bisköldkörtlarna sig (primär hyperparatyreoidism) eller på grund av annan sjukdom som påverkar körtlar “funktion (sekundär hyperparatyreoidism).

Primär hyperparatyroidism uppstår på grund av vissa problem med en eller flera av de fyra bisköldkörtlarna

sekundär hyperparatyreoidism

Primär hyperparatyreoidism uppträder vanligen slumpmässigt, men vissa människor ärver en gen som orsakar sjukdomen.

Sekundär hyperparatyroidism är resultatet av ett annat tillstånd som sänker kalciumnivåer. Därför din bisköldkörtlar överansträngning kompensera för förlusten av kalcium. Faktorer som kan bidra till sekundär hyperparatyroidism inkluderar

Allvarlig D-vitaminbrist. Vitamin D hjälper till att upprätthålla lämpliga nivåer av kalcium i blodet, och det hjälper matsmältningssystemet absorbera kalcium från maten.

Din kropp producerar D-vitamin när huden utsätts för solljus, och du förbrukar lite D-vitamin i mat. Om du inte får tillräckligt med D-vitamin, då kalciumnivåer kan sjunka.