Hur man lagrar mat säkert

Korrekt förvaring av livsmedel minskar risken för matförgiftning. Följ dessa tips för att säkerställa att din mat är alltid säkert att äta.

Vissa livsmedel måste förvaras i kylskåp för att hjälpa till att stoppa bakterier växer. Dessa inkluderar livsmedel med en “sista förbrukningsdag” datum, tillagade livsmedel och färdiga att äta livsmedel, såsom desserter och tillagat kött.

Här är hur man kan förebygga bakterier från att växa

“Se till att maten har svalnat innan du lägger den i kylen”, säger Philippa Hudson, lektor i livsmedelssäkerhet vid Bournemouth University.

kyl lagring

Om maten fortfarande är varm, kommer det att höja temperaturen i kylskåpet, särskilt äldre modeller, vilket inte är säkert eftersom det kan främja bakterietillväxt.

Det är säkert att låta mat svalna helt innan du ställer undan den i kylskåpet, så länge som grundläggande livsmedelshygien tillämpas för att undvika korskontaminering. När återuppvärmning mat, se till att koka tills rykande het.

Rengör kylskåpet regelbundet för att säkerställa att det förblir hygieniskt och i gott skick.

“Livsmedel skräp ackumuleras över tiden och kan öka risken för korskontaminering”, säger Hudson.

Bäst före “och” sista förbrukningsdag

Ingen mat varar för evigt, men väl den lagras. De flesta färdigförpackade livsmedel bär antingen en “sista förbrukningsdag” eller “bäst före” -datum.

“Förbrukningsdag” datum

Mat kan se och lukta bra även efter bäst före-datum “, säger Hudson.” Men det betyder inte att det är säkert att äta. Det kan fortfarande vara kontaminerade.

Det är särskilt viktigt att förvara kött säkert i kylskåpet för att stoppa bakterier från att sprida sig och undvika matförgiftning.

Det är säkert att frysa kött och fisk så länge du

“Se till att köttet är ordentligt insvept i frysen eller det kan få frysbränna, vilket gör det svårt och oätliga”, säger Hudson.

Datum och etikett kött i frysen och äta det inom 24 timmar efter upptining. Förvara inte mat i en frys på obestämd tid. har alltid en god uppfattning om vad som finns i ditt kylskåp och frys.

lagring av kött

Aldrig återfrys rått kött (inklusive fjäderfä) eller fisk som har tinats. Det är möjligt att åter frysa kokt kött en gång, så länge som den har kylts innan man går in i frysen. Om du är osäker, inte frysas.

Frysta råa livsmedel kan tinas en gång och lagras i kylskåpet i upp till två dagar innan de måste kokas eller kastas bort. För att minska slöseriet, dela måltiden i portioner före frysning och sedan bara tina vad du behöver.

Tillagad mat som har frysts och avlägsnats från frysen måste uppvärmt och ätas direkt en gång helt upptinad. När upptinat ska maten vara uppvärmt bara en gång, eftersom ju fler gånger du kyla och värma mat, desto större är risken för matförgiftning. Bakterier kan växa och föröka sig när maten kyls alltför långsamt, och kan överleva om maten inte uppvärmt ordentligt.

När du värmer mat, se till att det värms upp tills den når en temperatur av 70 ° C under två minuter, så att det är rykande het hela.

Livsmedel förvaras i frysen, såsom glass och frysta desserter, inte bör returneras till frysen när de har börjat tina. Ta bara ur frysen vad du tänker använda för denna måltid.

Med fler och fler människor återanvända bärkassar, oavsett om miljöskäl eller för att undvika att betala för nya, kommer följande tips hjälpa till att förhindra bakterier sprider sig till färdiglagad mat

28/11 /

Frysning och upptining

28/11 /

Hur kan man förhindra matförgiftning hemma, inklusive E. coli, med råd om livsmedelssäkerhet och hålla bakterier i schack

Hur man förbereder och laga mat på rätt sätt för att minska risken för matförgiftning, inklusive E. coli

Återfrysning

Återanvända påsar

Livsmedelssäkerhet

Hur man förbereder och laga mat på ett säkert sätt