Hur man behandlar nits

Har huvudlöss, även kallade nits, betyder inte att du är smutsig. Barn är mest berörda, men vem som helst med hår kan fånga dem.

Huvudlöss är små insekter som lever i människohår. De är mycket liten (ungefär lika stor som en sesamfrö) och är browny-grå till färgen.

De har sex ben, var och en med en klo på slutet. De använder dessa för att hålla fast vid hår, och de överlever genom att bita hårbotten och livnär sig på blod. Detta orsakar ofta klåda, men inte alltid.

Den kvinnliga huvudlöss lägger ägg i säckar som håller sig till enskilda hårstrån. En baby huvud lus kläcks sedan 7 till 10 dagar senare.

Hur att upptäcka huvudlöss

Om ditt barn har huvudlöss, kanske du kunna upptäcka resterna av den lilla vita ägg i håret. Detta kallas för en “nit”. Somliga också använda ordet “nit” att betyda “huvudlöss”.

Barnet huvudet lus är redo att få barn av sin egen 10 till 14 dagar senare.

Huvudlöss krypa från head to head när du är nära någon som har dem. Barn är särskilt utsatta eftersom de är ofta i nära kontakt med andra barn i skolan.

Huvudlöss kan inte flyga eller hoppa, och det är mycket ovanligt att få huvudlöss från en kudde eller en handduk eftersom de inte kan överleva från ett människohuvud för mycket länge.

Huvudlöss kan vara svåra att upptäcka, även när du noga inspektera ditt barns huvud.

Om du tror att ditt barn kan ha huvudlöss

Behandling av huvudlöss

Ta reda på mer om hur platsen huvudlöss.

Om huvudlöss är närvarande, måste du behandla ditt barn.

Du bör endast behandla ditt barn om du hitta levande löss, vilket bekräftar en levande angrepp. Behandla inte “just in case”.

Huvudlöss är tuffa. De kan inte dödas genom att tvätta med vanligt schampo eller normal kamning. Eftersom de reproducerar så snabbt, har du att döda dem innan de sprider sig till andra.

Om ditt barn har huvudlöss, kontrollera alla i familjen. Du måste behandla alla drabbade att bli av med dem.

Du kan behandla huvudlöss genom våt-kamma håret med en speciell kam, eller genom att använda krämer eller sprayer läkemedel tillgängliga över disk på apotek.

Ta reda på mer om behandling av huvudlöss.

16/01 /

16/01 /

Huvudlöss är små vinglösa insekter som lever i människohår. Ta reda på hur man effektivt behandla en huvudlöss

Huvudlöss

Ta reda på hur du kan arbeta med ditt barns skola för att hålla dem friska och glada

Information om barns hälsa, inklusive hälsosam kost, kondition, sexualundervisning och examen stressen

Ditt barn i skolan

 6-15