höftfrakturer: vad ökar risken – ämne översikt

Hos äldre vuxna, är höftfrakturer oftast orsakas av ett fall. Även en liten minskning kan ibland orsaka en fraktur i ett försvagat höftben. Barn och unga vuxna är mer benägna att bryta en höft på grund av en cykel eller bil olycka eller en idrottsskada.

Även män är också i riskzonen för höftfraktur när de blir äldre, kvinnor har lägre bentäthet till att börja med, mer benförlust efter medelåldern, och lever längre än män. Som ett resultat, de flesta höftfrakturer uppträder hos kvinnor.

Vissa läkemedel är relaterade till förlust av benmassa eller frakturer. Dessa inkluderar

Andra saker som ökar risken för höftfraktur innefattar

Forskning visar också att om du har haft en ryggrad fraktur eller, hos män, en Colles fraktur på handleden, har du en ökad risk för höftfraktur. 1

Antacida som innehåller aluminium; Kortikosteroider används för att behandla sjukdomar såsom astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL); Antidepressiva läkemedel som kallas SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare).

Din släkthistoria (ärftlighet). Vara smal eller lång, eller som har familjemedlemmar som hade frakturer senare i livet ökar risken; Lopp. Vita och asiatiska människor har en högre risk för osteoporos. Svarta människor har en lägre risk. Osteoporos ökar risken för en fraktur om du faller, så risken för höftfraktur är också högre i vita och asiater; Dåliga matvanor. Ät en näringsrik kost som innehåller tillräckliga mängder av kalcium och vitamin D. Båda behövs för att bygga friska, starka ben; Rökning. Rökning sätter dig på en högre risk för benskörhet och ökar graden av benskörhet efter det börjar; Dricker alkohol. Drick inte mer än 2 alkoholhaltiga drycker per dag om du är en man eller en alkohol dricka en dag om du är kvinna. Att dricka mer än detta gör att du löper större risk för benskörhet. Alkoholbruk väcker också risken för att falla och bryta ett ben. Se bilder av standard alkoholhaltiga drycker; Inte att vara aktiv. Måttliga mängder av vikt uthärda motion, såsom promenader och dans, kan hjälpa till att hålla ben stark; Har vissa medicinska problem. Vissa medicinska tillstånd, såsom MÃnière sjukdom, kan orsaka problem med balans eller yrsel. Övriga villkor såsom artrit kan påverka din förmåga att vara stadig när du går och flytta; Läkemedelsinteraktioner. Ibland en medicin du tar förändrar verkan av ett annat läkemedel, eller läkemedel verkar tillsammans för att skapa oväntade biverkningar. Dessa kan bestå av yrsel eller dimsyn som gör faller mer sannolikt.