höftfraktur reparation (höft fastlåsning)

Kirurgi är oftast den bästa behandlingen för en trasig (frakturer) höft. Två typer av kirurgi används.

Under operation för att fastställa en höftfraktur, kommer din läkare att göra en eller två snitt (snitt) över det brutna benet i höften. De benbitar flyttas tillbaka i rätt läge, sedan hålls på plats med hjälp av metallstift, skruvar, spikar, stavar eller plattor. Du kan ha röntgen för att se om stiften och plattorna är på rätt plats. Läkaren använder stygn eller häftklamrar att stänga snitt. Operationen tar två till fyra timmar.

Läkare använder oftast narkos för höftfraktur operationer, vilket innebär att du kommer att sova under operationen. Men ibland använda regional anestesi, vilket innebär att du kan inte känna området för kirurgi och du är sömnig men vaken. Valet beror på din läkare, på din hälsa, och till viss del på vad du föredrar.

Direkt efter operationen för en höftfraktur, kommer du att ha läkemedel för att reglera smärta och kanske medicin för att förhindra blodproppar. Du kan ha en urinkateter så att du inte behöver komma ur sängen för att urinera. Du kan också ha en kompressionspump eller kompressionsstrumpa på benet, som pressar benet för att hålla blodet cirkulerar och för att förhindra blodproppar. Och du kan ha kudde placerad mellan benen för att hålla höften i rätt position. Det är inte ovanligt att ha en orolig mage eller känner förstoppad, så prata med din läkare eller sjuksköterska om du inte mår bra.

Din läkare kan lära dig att göra enkla andningsövningar för att förhindra överbelastning i dina lungor medan aktivitetsnivån är låg. Du kan också lära sig att röra fötterna upp och ner för att spänna musklerna och hålla blodet cirkulerar. Och du kan börja lära sig att hålla höften i rätt position medan du flyttar i sängen och komma ur sängen.

Det är mycket viktigt att börja röra sig runt snart efter operation. Detta kommer att påskynda återhämtningen och minska komplikationer. På den första dagen efter operationen, kommer du troligen att flyttas ur sängen i en stol för en kort tid. Och på den andra dagen efter operationen, kommer du antagligen att börja lätta övningar.

Under de närmaste dagarna, kommer din sjukgymnast hjälpa dig att få in och ut ur sängen och stolar, gå, och kanske gå upp och ner för trappor. Han eller hon kommer att bidra till att förbättra rörligheten (rörelseomfång) och styrkan i höften.

Du kommer förmodligen stanna på sjukhuset under ca 2 till 4 dagar efter operationen. Du kan flyttas till en utökad vård anläggning för rehabilitering (rehab) innan du går hem. Där kan du få hjälp med dagliga aktiviteter, såsom bad på ett bad avföring. Du kommer förmodligen behöva ett gånghjälpmedel, en rullator, käpp eller kryckor-i flera månader. Och fullständig återhämtning kan ta upp till ett år.

Det finns många frågor att tänka efter höftledskirurgi. Äldre vuxna behöver ofta omfattande vård, inklusive sjukgymnastik och hjälp med matlagning, ta medicin, och personlig omvårdnad. Blodförtunnande läkemedel förskrivs för att minska risken för blodproppar och tillhörande stroke, lungemboli, eller tromboflebit.

Efter höftfrakturkirurgi, kommer din läkare att uppmuntra dig att delta i en rehab-program. Forskning visar att 6 månaders poli rehab som inkluderar styrketräning kan förbättra livskvaliteten och minska invaliditet. 1 Efter en rehab program är mycket viktigt, eftersom det kommer att påskynda återhämtningen och gör att du kan återgå till dagliga aktiviteter förr.

Kirurgi görs för att hålla brutna bitar av höften på plats så att de kan läka snabbare. Vissa typer av brutna ben läka på egen hand i en gjuten. Men en bruten höft är inte troligt att läka bra utan kirurgi.

Kirurgi fungerar oftast bra, men du måste ha tålamod. Att få bättre kommer förmodligen att ta lång tid. Och du kanske aldrig att kunna ta sig runt så bra som du kunde innan.

Kirurgi är oftast det bästa valet efter en höftfraktur, eftersom det stabiliserar benet så att du kan flytta runt förr. 2 Detta förhindrar andra problem såsom trycksår ​​och svaghet. Kirurgi gör det också mer sannolikt att benet kommer att stanna på plats så det brutna benet är inte lite kortare än det andra benet efter det läkt. 2

Riskerna för höftoperation kan delas in i två grupper

Reduktion (få benet uppradade korrekt) och intern fixation (stabiliserande brutna ben) ofta görs på yngre, aktiva människor. Höftledsplastik ofta sker på äldre, mindre aktiva vuxna. En långtidsstudie jämfördes äldre vuxna som hade en höftledsoperation för andra som hade en hip reparation. De som hade höftledsplastik kunde vara mer aktiva och mindre benägna att behöva operation göras om. 3 att avgöra vilken av dessa metoder som ska användas för att reparera en höftfraktur, kommer din kirurg överväga vilken typ av fraktur, din ålder och aktivitetsnivå, och även de möjliga kompromisser.

Slutföra operationen informationsformuläret (PDF) (Vad är ett PDF-dokument?) För att hjälpa dig att förbereda för denna operation.

Bindemedel EF, et al. (2004). Effekter av förlängd öppen rehabilitering efter höftfraktur: En randomiserad kontrollerad studie. JAMA, 492 (7): 837-846.

Oliver D, et al. (2010). Höftfraktur, sök datum april 2009. Online-version av BMJ Clinical Evidence: http: //www.clinicalevidence.

Hip reparation (intern fixering). Hip reparation innebär att stabilisera benbrott med kirurgiska skruvar, spikar, stavar eller plattor. Denna typ av kirurgi är vanligtvis för människor som har sprickor där benen kan stämma väl överens. Detta kan också kallas “hip fastlåsning .; höftledsplastik (protes). Total höftleds handlar om att ersätta en del av eller hela leden med konstgjorda delar av metall, keramik eller plast.

Reduktion (få benet uppradade korrekt, inre fixering (stabiliserande brutna ben)

Chammout RK, et al. (2012). Total höftledsplastik kontra öppen minskning och intern fixering av fördrivna lårbensfrakturer. Journal of Bone and Joint Surgery, version, 94-A (21): 1921-1928.

William H. Blahd, Jr., MD, FACEP – Emergency Medicin; Kenneth J. Koval, MD – ortopedisk kirurgi, ortopediska trauma

4 jun 2014

Med hjälp av en Walke; Med användning Crutche; Med användning av en Cane

Risker med kirurgi och återhämtningsperioden, en sådan; Blödning; Infektion; Blodproppar; Fördröjd sårläkning; Problem med anestesi.