hjälp för soda älskande

Brunilda Nazario, M; den 8 maj 2008

Forskning som presenterades vid en Diabetes Association sammankomst visade att kvinnor som gick från att dricka mindre än en icke-dietsoda en dag till en eller flera dagliga sodavatten var nästan dubbelt så stor risk att utveckla typ 2-diabetes under en fyraårsperiod som kvinnor som drack mindre än en läskedryck om dagen. (De kvinnor som drack mer läsk också fått mer tyngd under samma period .; En studie som publicerades i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism föreslog att fruktos, ett sötningsmedel som finns naturligt i fruktsaft och vanligtvis används i koncentrerade mängder i läskedrycker, kan inducerar hormonell reaktion i kroppen som främjar viktökning, Läsk, särskilt ljusa drycker och konserverade iste verkar “aggressivt” urholka tänder emalj i laboratorietester – och det spelade ingen roll om de var dietdrycker eller vanliga sådana, enligt en studie som publicerades i Allmänna Tandläkare.

Catherine Gregorczyk säger att hon är en missbrukare – en läsk missbrukare, är det.

“Det är svårt att gå ut med vänner som är mer hälsomedvetna än jag och som dricker vatten hela tiden när allt jag någonsin vill ha är en cola”, säger Gregorczyk.

Gregorczyk säger att hon hade “en bit av en panikattack”, medan i Europa en sommar, eftersom hennes älskade Coke är svårare att hitta i vissa länder “och sätt dyrare.” Hon var glad att betala extra pris, men för “socker boost” läsk ger henne. Men är Gregorczyk verkligen beroende av läsk? Inte i den kliniska mening, säger Elisabetta Politi, MPH, RD, CDE, kost chef för Duke University Diet och Fitness Center.

Liz Marr, MS, RD, håller med. “Folk har en affinitet för vissa livsmedel, och de utvecklar matvanor, men det är inte samma sak som ett beroende”, säger Marr, en rektor med Marr Barr Communications, en Colorado-baserade PR-firma som specialiserat sig på kost och hälsofrågor.

Ändå kommer läskedrycks älskande vittnar om att det kan vara väldigt svårt att ge upp brusande stuff. En orsak är att när vi konsumerar något sött, utlöser smaken våra hjärnor att släppa kemikalier som kallas opioider – som gör oss längta efter mer njut smaker, säger Politi.

Så varför skulle någon vilja svära bort läsk? Experter säger att, medan läskedrycker har några nyttiga näringsämnen, är det bland de många källorna till överskjutande kalorier som bidrar till det amerikanska överviktepidemin. Flera nya studier bekräftar tanken att dricka för många läskedrycker kan påverka din hälsa

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa