hälsosam kost-igång

Hälsosam kost handlar om balans, variation och måttfullhet.

Mindre aktiva kvinnor och äldre vuxna behöver 1600 till 2000 kalorier per dag; Aktiva kvinnor och mindre aktiva män behöver 2000 till 2400 kalorier per dag; Aktiva män behöver 2400 till 3000 kalorier per dag.

Hunger gör du vill äta. Din kropp talar om för hjärnan att magen är tom och blodsockret är lågt. Detta gör magen growl och ger dig hungerpangs. Du kan ignorera hunger efter ett tag, men sedan du når en punkt där du kommer att bara tänka på mat; Fullhet är känslan av att vara nöjd. Din mage berättar din hjärna att du är full, och du kommer inte att vara sugen på ett par timmar; Aptit är en önskan om smaken av mat och glädje vi får från mat. Det är oftast kopplat till syn, lukt, eller tanken på mat. Aptit kan åsidosätta hunger och fyllighet, till exempel när du hålla äta när du är full.

Att ha en väl balanserad kost innebär att du äter tillräckligt, men inte för mycket, och att maten ger dig de näringsämnen du behöver för att hålla sig frisk.

Du kan få mer information från kostråd för många människor i världen. Dessa riktlinjer ger tips för att äta bra att hålla sig frisk och minska risken för sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Kalorier, energin i maten, är en annan del av balans. Ju mer aktiv du är, desto mer kalorier du behöver. När du är mindre aktiva, behöver du färre kalorier.

Hur många kalorier du behöver varje dag beror också på din ålder, oavsett om du är man eller kvinna, och aktivitetsnivå. 1 Vissa livssituationer, såsom att vara gravid eller ammar, kan också påverka kalori behov. Dietary Guidelines för många människor i världen föreslå

Men att veta hur många kalorier du behöver varje dag är bara en del av sunda matvanor. Äta när du är hungrig och att veta när du är full är också viktiga.

Små barn är bra på att lyssna på deras kroppar. De äter när de är hungriga. De stannar när de är fulla.

Men vuxna kan ignorera dessa signaler. De kan hålla äta när de är fulla, eller de kan äta eftersom de är uttråkad eller upprörd. Om du ignorerar kroppens signaler för en lång tid (t ex genom bantning eller överätande) kan du förlora din förmåga att lägga märke till dem. Du får ur praktiken. Andra faktorer kan påverka vad du äter.

Din kropp använder dessa signaler för att tala om när och hur mycket man ska äta

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa