halsbränna och gerd lättnad: receptbelagda och receptfria läkemedel

Melinda Ratini, DO, M; på September 23, 2015

Syran som hjälper smälta maten är mycket stark. Men medan magen kan hantera det, desto känsligare matstrupen kan inte.

Magsyra är tänkt att stanna i magen. Men om en felaktig ventil på toppen av din mage är otät, kan syra tvätta (eller “uppstötningar”) upp, vilket orsakar en brännande känsla som kallas halsbränna, som inte har någonting att göra med hjärtat.

I många fall, hindra dig halsbränna genom att äta mindre, undvika utlösande livsmedel och äta långsammare. Men om du behöver behandling, det finns gott om over-the-counter och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till att kyla brännskadan.

Innan du väljer en, lära känna alternativen. Och kom ihåg att ibland vad du tycker är halsbränna är något annat. Så innan du påbörjar någon halsbränna behandling, är det bäst att se en läkare för att utesluta andra frågor.

De äldsta och mest kända läkemedel för behandling av halsbränna, de har varit populära eftersom de är snabbverkande, billig, tillgängliga utan recept, och är säkra för de flesta människor när de används enligt anvisningarna.

Hur fungerar de? Antacida neutraliserar syror i magen (tänk: anti-syra). Du kan ta dem för att behandla halsbränna som redan har börjat. Om du åt en kryddig middag och har halsbränna symptom, antacida är förmodligen din bästa insats för att släcka branden.

Vissa är tabletter. Andra säljs som vätskor. Tabletter tar längre tid att agera och är inte lika stark som den vätska, men många människor tycker att tabletterna vara mer bekvämt. För snabbare lättnad, tugga dem väl innan de sväljer.

Hur snart de träder i kraft? De kan börja att lindra dina symptom på så lite som fem minuter. Men lättnaden varar bara 1-3 timmar. Antacida kommer inte att förhindra framtida anfall av halsbränna eller läka skador i matstrupen.

Biverkningar: Vissa människor som använder antacida kan få diarré eller förstoppning, men eftersom dessa medicin är inte lika kraftfulla som andra halsbränna rättsmedel, det finns inte många andra biverkningar.

Summan av kardemumman: Om din halsbränna är mild och på grund av något du åt, är en antacida förmodligen det bästa alternativet. Det kommer att fungera snabbt och det finns lite nackdelen. Men om din halsbränna är allvarligare, eller det händer mer än två gånger i veckan, kan du behöva en starkare medicin.

Frekvent halsbränna? Tillfällig halsbränna? Walgreens är precis runt hörnet med tips och lösningar så att du kan må bra varje dag.