genitala vårtor (humant papillomvirus) -prevention

Du kan minska risken att smittas med humant papillomvirus (HPV) eller annan sexuellt överförbara infektioner (STI). Du kan också minska risken för spridning av HPV till din partner (s).

Förhindra sexuellt överförbara infektioner (STI) är enklare än att behandla en infektion när det har uppstått.

Kondomanvändning kan minska risken att smittas med HPV. Du kan minska risken för infektion om du använder en kondom varje gång du har sex. Kondomer måste läggas på innan någon sexuell kontakt.

Även om du använder en annan preventivmetod, kanske du vill använda kondom för att minska risken för att få en STI. Kondomer kan minska risken för HPV-infektion i livmoderhalsen, men de täcker inte hela vulva. Dessa kondomer är mer effektiva på att sänka risken för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Om du är 26 år eller yngre, kan du få HPV skott. Det vaccin Cervarix (Vad är ett PDF-dokument?) Och Gardasil (Vad är ett PDF-dokument?) Skyddar mot två typer av HPV som orsakar livmoderhalscancer. Gardasil skyddar också mot två typer av HPV som föranleder genitala vårtor. Tre skott ges över 6 månader. Det rekommenderas för barn i åldern 11 eller 12, men kan ges så tidigt som år 9. För flickor som inte redan har fått vaccinet rekommenderas upp till ålder 26. För pojkar som inte redan har fått skottet, vaccinet rekommenderas upp till 21 år Gardasil används för män. Honorna kan få antingen vaccin.

HPV-vaccin är inte användbar för behandling av kvinnor som redan är infekterade med HPV. 4 Men det kan skydda en kvinna mot olika typer av HPV-virus andra än den som orsakar hennes infektion.

Prata med din partner om STIs innan en sexuell relation. Ta reda på om han eller hon är i riskzonen för en STI. Kom ihåg att det är möjligt att bli smittad med en STI utan att veta det. Vissa sexuellt överförbara sjukdomar, såsom HIV-infektion, kan vara i blodet för tre till sex månader innan de kan detekteras; Vara ansvarig; Undvika sexuell kontakt om du har symptom på en STI eller behandlas för en STI; Undvika sexuell kontakt med någon som har symptom av en STI eller som kan ha utsatts för en STI.