gallsten diagnos och behandling: gallblåsan bort

Om dina symtom tyder på en gallstensproblem, kan din läkare först undersöka din hud för gulsot, och sedan känna buken för att kontrollera om ömhet. Ett blodprov kan avslöja bevis på ett hinder.

Ta reda på mer om gallsten

Grunderna

symptom

Diagnos och behandling

Förebyggande

Den vanligaste tekniken är en ultraljudsundersökning. Denna snabba, smärtfri procedur använder högfrekventa ljudvågor för att skapa bilder av gallblåsan, gallgången, och deras innehåll. Datortomografi är också ibland gjort att titta på anatomi dina inre organ.

En mer komplicerad prov får användas om läkaren misstänker att en gallsten inges i en gallgången. Allmänt känd under förkortningen ERCP, möjliggör detta test för läkaren att titta på gallgången genom ett litet böjligt rör som kallas ett endoskop. Läkaren sprutar på baksidan av patientens hals med ett bedövningsmedel läkemedel för att förhindra kväljningar, sedates patienten, och passerar endoskopet in i munnen, genom magen och in i området för tunntarmen där gallgången inträder. Färgämne injiceras genom röret och in i gallgången, och då läkaren tar röntgenstrålning. Stenröjnings kan göras under denna procedur också. Proceduren tar ungefär en timme.

I de flesta fall är behandling av gallsten anses nödvändig endast om du har symptom. Av de olika konventionella behandlingar som är tillgängliga, kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan är mest använda. Vissa alternativa behandlingar har också visat sig vara effektiva för att lindra symptomen vid besvärliga gallsten.

När man bestämmer vilken tillvägagångssättet att ta för symtomatisk gallsten, läkare brukar välja bland tre behandlingsalternativ: expektans, icke-kirurgisk terapi, och kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan.

Även en gallsten episod kan vara oerhört smärtsamt eller skrämmande, nästan en tredjedel till hälften av alla människor som upplever en attack aldrig en upprepning. I vissa fall, upplöser sten eller lossnar och därigenom återtar sin “tystnad”. Eftersom problemet kan lösa sig utan ingripande, många läkare ta en avvaktande hållning efter den första episoden.

Även när patienten har haft upprepade gallsten episoder, kan läkaren skjuta behandling eller operation på grund av andra hälsoproblem. Om din operation har fördröjts, bör du stanna kvar under en läkares vård och rapportera eventuella återfall av gallsten symtom omedelbart.