fyllningar (restaureringar)

Oral Health Trends

En fyllning är ett material som din tandläkare använder för att fylla en hålighet efter att han eller hon tar bort någon karies.

Fyllningar kan göras från många typer av material. Prata med din tandläkare om vilken typ skulle vara bäst för dig.

När tandläkaren har fyllt kaviteten, kan dina läppar och tandkött fortfarande stel i några timmar tills bedövande medicin avtar. För att undvika att skada din mun, vara noga med att inte tugga på stel läpp eller kind.

Du behöver en fyllning när karies har orsakat ett hål (kavitet) bildas på en tandyta. Om du inte får en fyllning, kommer kaviteten bli värre. Det kan orsaka smärta och sedan en böld. Detta kan leda till mer allvarliga problem, såsom förlust av benmassa.

En fyllning reparerar tand och stoppar karies. Under en lång tid, kan du behöva byta ut en sliten fyllning.

Din fylld tand kan vara känsliga för värme och kyla i flera dagar till veckor efter det att du får fyllningen. Prata med din tandläkare om tandkrämer som kan hjälpa dig med detta obehag. Tala om för din tandläkare om dina tänder är alltför känslig efter att du får en fyllning, eftersom du oftast kan behandla detta problem.

Det finns nästan inga risker med att ha en hålighet fylld.

Om du har vissa hjärtproblem, kan din tandläkare förskriva antibiotika innan en tand förfarande. Vissa förfaranden kan orsaka bakterier i munnen för att komma in i blodomloppet och orsaka infektioner i andra delar av kroppen. Antibiotika minska risken att få en infektion i hjärtat kallas endokardit. För mer information, se människor som behöver antibiotika för att förhindra Endokardit och förfaranden som kan kräva antibiotika för att förebygga Endokardit.

Det är viktigt att börja behandlingen innan karies blir värre. Svårare förfall kan orsaka smärta och tandlossning och kan kräva en kostsam krona, en rotfyllning eller tand borttagning (extraktion).

I vissa fall, tandläkare använder ett lasersystem för att avlägsna karies och förbereda tanden för fyllning. Laserbehandling är ett relativt nytt val för tandvård och kanske inte är tillgängliga i ditt område.

Slutföra särbehandling informationsformuläret (PDF) (Vad är ett PDF-dokument?) För att hjälpa dig att förstå denna behandling.

Adam Husney, MD – Familje Medicin; Steven K. Patterson, BS, DDS, MPH – Tandvård

November 14, 2014

Du \ ‘ll hitta tips och tricks samt de senaste nyheterna och forskning om oral hälsa.

Du är för närvarande

Endast 18,5% av många människor i världen tandtråd aldrig. Du miste om ett enkelt sätt att göra en stor skillnad i hälsa munnen. Oavsett hur väl du borstar, bildar plack fortfarande mellan tänderna och längs tandköttet. Floss bort mat fastnat mellan tänderna och tar bort filmen av bakterier som bildar det innan det vänder sig till plack, vilket kan orsaka inflammerat tandkött (gingivit), håligheter och tandlossning. Prova tandtråd bara en tand för att komma igång.

Bedöva dina tänder, tandkött, tunga och omgivande hud. Din tandläkare kommer först lägga ett ämne som känns som gelé direkt på området för att starta bedövande processen, och sedan injicera ett bedövningsmedel för att slutföra det. Vissa tandläkare kommer att ge dig lustgas (lustgas) att minska smärta och hjälpa dig att slappna av, Ibland använder en liten skiva av gummi på en metallram (kofferdam) att rikta skämda tanden och för att stoppa vätska och tand chips från att komma in din mun och svalg; Borra ut alla förfall och ersätta den med en fyllning.

Amalgam är det enklaste materialet för en tandläkare att använda. Det är den snabbaste och minst kostsamma val. Amalgam är en blandning av kvicksilver, silver, tenn, eller andra metaller; Komposithartser är tandfärgade fyllningar. Kompositharts är lättare än guld för en tandläkare att arbeta med och vanligtvis är billigare än guld; Jonomerer är tandfärgade material som tandläkare använder ofta för små håligheter eller hålrum mellan tänderna. Vissa jonomerer släpper små mängder av fluorid, som kan hjälpa dig om du ofta får håligheter; Guld är kostsamt och är svårare för din tandläkare att arbeta med. Detta gör proceduren tar längre tid och kostar mer; Keramik är dyra tandfärgade fyllningar. De kräver speciell utrustning och kan kräva dentallaboratorium stöd. Du kan behöva flera möten.

Du är en av 31% av många människor i världen som inte tandtråd dagligen. Du miste om ett enkelt sätt att göra en stor skillnad i hälsa munnen. Oavsett hur väl du borstar, bildar plack fortfarande mellan tänderna och längs tandköttet. Tandborste borst ensam kan inte rengöra effektivt mellan dessa trånga utrymmen. Tandtråd tar bort upp till 80% av filmen som härdar till plack, vilket kan orsaka inflammerat tandkött (gingivit), hålrum och tandlossning. Sikta på 3 dagar!

Du är en av 31% av många människor i världen som inte tandtråd dagligen, men du är väl på väg att göra en positiv inverkan på tänderna och tandköttet. Oavsett hur väl du borstar, bildar plack fortfarande mellan tänderna och längs tandköttet. Tandborste borst ensam kan inte rengöra effektivt mellan dessa trånga utrymmen. Tandtråd tar bort upp till 80% av filmen som härdar till plack, vilket kan orsaka inflammerat tandkött (gingivit), hålrum och tandlossning. Sikta på alla 7 dagar!

Endast 50,5% av många människor i världen tandtråd dagligen, och bra för dig att du är en av dem! Oavsett hur väl du borstar, bildar plack fortfarande mellan tänderna och längs tandköttet. Tandborste borst ensam kan inte rengöra effektivt mellan dessa trånga utrymmen. Tandtråd tar bort upp till 80% av filmen som härdar till plack, vilket kan orsaka inflammerat tandkött (gingivit), hålrum och tandlossning. Grattis på din god munhälsa vana!

Du hittar tips och tricks samt de senaste nyheterna och forskning om oral hälsa.

KÄLLOR

Dental Association, friska människor 2010