fot psoriasisartrit: sko köpa tips

Det är vanligt att psoriasisartrit att slå några av de 30-tal leder i fötterna, speciellt de i tårna närmast nageln. När det händer dig, bara tanken på att sätta skor på kan göra dig krypa.

Med vissa typer av sjukdomen, kan de punkter där senor och ligament möter ben få ont, ett tillstånd som kallas entesopati. Om det påverkar din hälsenan, kommer du att känna det i ditt eget eller hälen, vilket gör varje steg smärtsam.

Medicinering kan hjälpa få ner inflammationen, lindra symtomen och förhindra ledskador eller missbildning. Skor som passar ordentligt och god flexibilitet i foten muskler kommer också att hjälpa dig att undvika obehag och få dig tillbaka på fötterna igen.

Vad gör måttlig till svår psoriasis ut?

Ge dina fötter all hjälp de kan få. Vara en smart shopper.

När tårna har svällt till korvar eller dina naglar skalar bort från sängen, kan det vara smärtsamt eller omöjligt att bära traditionella skor. Överväga öppen tå skor i stället, eller leta efter de med extra utrymme i tårna på framsidan.

Andra saker att tänka på för dina skor är

Robust men ändå mjuk. Vill du ha en sko som kommer att stödja hälarna, valv och bollar av dina fötter. Försök att hitta en balans mellan dämpning för komfort och styvhet för stöd. Skor med stötdämpande gummisula är ett bra val.

Skyla över. Skydda svullna och ömma tår från ytterligare skada. Sandaler som vagga din fot i en djup fotbädd eller heltäckande skor både ge en barriär mellan tårna och allt som kan drabba dem.

Inte för hårt. Se till att tårna har utrymme att vicka. Låt ungefär en halv tum utrymme bakom hälen.

Bo jordad. Höga klackar kan se söt, men hur de påverkar dina fötter är inte. En 1-tums klack är rimligt. Och det sätter sju gånger mindre stress på fötterna än en som är 3 inches.

Motion är en av de bästa sakerna du kan göra för lederna. Regelbunden stretching kan öka din flexibilitet och minska smärta i fötterna.