fosterrörelser: när du känner barnet sparka

En av de mest spännande ögonblicken i din graviditet är när du känner de första små fladdrar i ditt barn sparkar. Dessa små rörelser försäkra er om att ditt barn utvecklas och hjälpa dig att känna närmare till den lilla livet inom dig.

Du ska känna ditt barns första rörelser, som kallas “allt snabbare” mellan vecka 16 och 25 av graviditeten. Om detta är din första graviditet, kanske du inte känner bebisen röra sig förrän närmare 25 veckor. Genom den andra graviditeten, vissa kvinnor börjar känna rörelser så tidigt som 13 veckor. Du är mer benägna att känna barnet röra sig när du är i ett lugnt läge, antingen sittande eller liggande.

Gravida kvinnor beskriver sin bebis rörelser som fjärilar, nervösa ryckningar, eller en tumlande rörelse. Till en början kan det vara svårt att avgöra om ditt barn har flyttat. Andra och tredje gången mammor är mer skickliga på att särskilja dessa första baby rörelser från gas, hungerpangs och andra interna rörelser.

Genom dina andra och tredje trimestern, bör rörelserna vara tydligare, och du kommer att kunna känna ditt barns sparkar, stötar och armbågar.

Tips för Halsbränna Relie; Friska blöjbyte: Basic; Tandläkarbesök för gravida kvinnor

I början av graviditeten, kan du bara känna några fladdrar då och då. Men eftersom barnet växer – vanligtvis i slutet av den andra trimestern – sparkar ska växa sig starkare och mer frekventa. Studier visar att vid tredje trimestern, barnet rör sig ca 30 gånger varje timme.

Barn tenderar att röra sig mer vid vissa tider på dagen som de alternerar mellan vakenhet och sömn. De är oftast mest aktiva 09:00 till 01:00, precis som du försöker få sova. Denna uppgång i aktivitet beror på dina föränderliga blodsockernivåer. Spädbarn kan också svara på ljud eller beröring, och kan till och med sparka din partner i ryggen om du gosa för nära i sängen.

När fosterrörelser är väl etablerade (vanligen genom vecka 28), rekommenderar vissa läkare att hålla reda på alla dessa små slag, stötar och sparkar för att se ditt barn fortfarande utvecklas normalt. Det finns inte någon verklig vetenskapliga bevis för att bevisa om denna metod är en god indikator på barnets välbefinnande, så kontrollera med din vårdgivare att se vad han eller hon rekommenderar.

Hälsosamma recept minus Heartbur; Skydda din familj från köns; Generad av inkontinens?