fastna på sushi: tips och recept

Som förespråkare av alla livsmedel som är rika på omega-3 ser jag sushi som en fantastisk möjlighet att äta fisk och få en god dos av dessa hälsosamma fettsyror. Naturligtvis är jag också en livsmedelssäkerheten fanatiker, så jag beställa bara sushi görs med kokt fisk – men mer om det senare.

Beställa sushi är en visuell behandling samt en smakupplevelse. Vid en bra sushi bar eller restaurang, uppmärksammas inte bara en kombination av smaker, men presentationen av varje maträtt. Sushi själv är vacker att skåda, och så är hastigheten och behärskning av kocken bakom sushi bar.

Det finns flera olika typer av sushi: nigiri sushi (där högar av klibbigt ris är lindade eller skiktade med skaldjur och andra ingredienser, maki sushi (där klibbigt ris och andra ingredienser rullas in i en cylinder, med hjälp av tunna skivor av torkat sjögräs; och då finns det sashimi (skivad rå fisk, serveras med en mängd olika kryddor).

På tal om kryddor, finns det tre ingen sushi diskens är komplett utan: sojasås, wasabi och inlagd ingefära. Inlagd ingefära, frågar du? Hej, inte slå det tills du har provat det! Dessa mild smak, söt rosa skivor har ett syfte – de hjälper till att rengöra gommen och ger befrielse från kryddig wasabi. Wasabi är i grunden japansk pepparrot, och det är varmt, varmt, varmt! Det kommer inte som ett pulver som du gör i en tjock, ljust grön pasta genom att tillsätta vätska.

Många blandar några av wasabi med soja att göra en god dippsås för deras sushi. Jag är en purist men (och en varm-kryddig mes), så jag toppa varje skiva av sushi med en bit av inlagd ingefära som jag har doppas i sojasås.

Hur riskabelt är den råa fisken i sushi? California Health Services forskare nyligen studerat sju riskabla livsmedel som kan bära infektioner, och vad som ska visas på sin lista? Du gissade rätt: rå färsk fisk.

Väl förberedda och hanteras sushi fisk är säkrare än andra rå fisk, men det är uppenbarligen inte så säker som kokt fisk, säger Erica Weis, en forskare med California Department of Health Services.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa