colon irritabile livsstil och huskurer

I många fall kan enkla förändringar i din kost och livsstil ger befrielse från colon irritabile. Trots att kroppen inte kan svara omedelbart till dessa förändringar, är ditt mål att hitta långsiktiga, inte tillfälliga lösningar

Experimentera med fiber. När du har colon irritabile, kan fiber vara en blandad välsignelse. Även om det bidrar till att minska förstoppning, kan det också göra gas och kramper värre. Det bästa sättet är att långsamt öka mängden fiber i din kost under en period av veckor. Exempel på livsmedel som innehåller fiber är fullkorn, frukt, grönsaker och bönor. Om dina symtom är desamma eller ännu värre, kontakta din läkare. Du kanske också vill prata med en dietist.

Vissa människor bättre begränsa kostfiber och i stället ta en fiber tillägg som orsakar mindre gas och uppblåsthet. Om du tar en fiber komplettera, såsom Metamucil eller Citrucel, vara noga med att införa det långsamt och dricka mycket vatten varje dag för att minska gas, uppblåsthet och förstoppning. Om du upptäcker att ta fiber hjälper IBS, använda den regelbundet för bästa resultat.

Undvik problemet livsmedel. Om vissa livsmedel gör dina symtom värre, inte äta dem. Dessa kan innefatta alkohol, choklad, koffeinhaltiga drycker som kaffe och läsk, mediciner som innehåller koffein, mejeriprodukter och sockerfria sötningsmedel, såsom sorbitol eller mannitol.

Om gas är ett problem för dig, livsmedel som kan göra symptomen värre innehålla bönor, kål, blomkål och broccoli. Fet mat kan också vara ett problem för vissa människor. Tuggummi eller dricka genom ett sugrör kan leda till att svälja luft, som orsakar mer gas.

Använd anti-diarré mediciner och laxermedel med försiktighet. Om du försöker over-the-counter anti-diarré läkemedel, såsom Imodium eller Kaopectate, använder den lägsta dos som hjälper. Imodium kan vara till hjälp om det tas 20 till 30 minuter före måltid, speciellt om du vet att maten planeras för din måltid är sannolikt att orsaka diarré.

I det långa loppet, kan dessa läkemedel orsaka problem om du inte använder dem på rätt sätt. Detsamma gäller för laxermedel. Om du har några frågor om dem, kontrollera med din läkare eller apotekare.